Ηρώδειο - 60 Χρόνια Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος

Ηρώδειο - 60 Χρόνια Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος
Ηρώδειο - 60 Χρόνια Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος

Είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με σημαντικές στιγμές της ελληνικής μουσικής. Ο λόγος για τον Γιάννη Μαρκόπουλο ο οποίος θα γιορτάσει τα 60 χρόνια της λαμπρής μουσικής του διαδρομής με μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο.

Ο Κρητικός συνθέτης,που που με το όραμά του έκανε τομή στα μουσικά πράγματα της δεκαετίας του ’70 και έδωσε άλλη ταυτότητα στη σύγχρονη ελληνική μουσική, θα παρουσιάσει μία ανθολογία από τους κύκλους τραγουδιών που σφράγισε με την υπογραφή του, εστιάζοντας στην ιστορία, τους, τους μύθους και στον έρωτα σαν κινητήριες δυνάμεις ψυχικής ανάτασης και στους μεγάλους ποιητές που προσέγγισε Ελύτη Σεφέρη αλλά και νεότερους που ανέδειξε.

Έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Ελληνόφωνες ερμηνευτές εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος στρέφεται στη νέα γενιά που θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τη μουσική του στις επόμενες, με αυτούς τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν για τον ίδιο το καλλιτεχνικό ιδεώδες, υπηρετώντας το γνήσιο και το αυθεντικό στη μουσική. Τα τραγούδια του λοιπόν θα ερμηνεύσουν στο Ηρώδειο οι Μάριος Φραγκούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Περρής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και Βάνα Μάνη συνοδευόμενοι από την Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Δημιουργός με εντελώς δικό του μουσικό ύφος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος (Ηράκλειο Κρήτης, 18 Μαρτίου 1939) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

Το 1962 με τη μουσική που υπογράφει για την ταινία του Νίκου Κούνδουρου, Μικρές Αφροδίτες, ο συνθέτης κερδίζει το βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Το soundtrack κάνει το συνθέτη γνωστό παγκοσμίως, και ο Μαρκόπουλος χαιρετίζεται για το μουσικό του ταλέντο απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη,

μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία.

Στις δεκαετίες που ακολουθούν, ξεκινώντας από αυτήν του ’70, θα συνεργάζεται με μεγάλες τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

ενώ ανοίγει τα δικά του μουσικά μονοπάτια κάνοντας πράξη το κίνημα επιστροφή στις ρίζες, εντάσσοντας τα τοπικά ελληνικά όργανα όπως τη λύρα και το σαντούρι να ομοηχούν μέσα στη συμφωνική ορχήστρα.

Κάπως έτσι γεννιέται το μοναδικό του ύφος, που παραμένει ως σήμερα αξεπέραστο και φωτεινός σηματοδότης για όσους θέλουν να ανακαλύψουν διαφορετικές πτυχές της ελληνικής μουσικής.